Przepis: poznańskie rogale marcińskiewedług domorosłych kucharek, ceny w sklepach..

Przepis: poznańskie rogale marcińskie według domorosłych kucharek, ceny w sklepach.

≗ Dzisiaj przepis albo przepisy na tak zwane rogale świętomarcińskie. Produkt jest zastrzeżony, więc ja, aby zjeść ten wypiek musiałbym pojechać do Poznania a w dobie pandemii byłoby to ryzykowne. W moim mieście można kupić produkty niemalże takie same, ale pod nazwą rogal marciński lub poznański. Pewnie smakują tak samo, ale wykłócać z nikim się nie będę. Oryginału nie jadłem i chyba nigdy nie zjem.

“Tylko szum morza i fale na łące wskazują, że lato jeszcze się nie skończyło w sercu trwa i trwa niczym maj.” Jak w tytule “niczym istne szaleństwo.

▲ Proste przepisy z moje wypieki i domowe wypieki.

Rogal «bułka w kształcie półksiężyca»

• rogalik

Według wikipedii: Rogal świętomarciński – rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Dnia 26 października 2006 r. o godzinie 8.30 został złożony wniosek o rejestrację nazwy “Rogal świętomarciński”. Wniosek spełnia wymogi formalne i dnia 2 listopada 2006 r. został wpisany do rejestru wewnętrznego wniosków. Jednolity dokument. Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006. “ROGAL ŚWIĘTOMARCIŃSKI” Ch.O.G. (X) Ch.N.P. ( ).

Nazwa “rogal świętomarciński” spełnia wymagania art. 2 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) 510/2006 i jest nazwą używaną zwyczajowo dla określenia rogala wypiekanego w stolicy regionu Wielkopolski – Poznaniu i kilku okolicznych miastach. Nazwa rogala wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień św. Marcina (11 listopada) rogali z charakterystycznym nadzieniem, kultywowanej na tym obszarze.

Opis produktu: Rogal świętomarciński jest posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami. Jego kształt to półksiężyc, na przekroju jest owalny. Masa rogala wynosi od 200 do 250 g. Rogal wpisuje się w kwadrat o boku ok. 14 cm, jego wysokość w najgrubszym miejscu wynosi ok. 7 a szerokości ok. 10 cm. Powierzchnia skórki ma barwę od ciemnozłocistej do jasnobrązowej.

Jako dekoracja używana jest biała pomada z posypką. Ciasto ma barwę kremową, a masa (nadzienie) jest beżowa – od jasno do ciemnobeżowej. Wypieczone ciasto jest elastyczne w dotyku, listkujące, na przekroju porowate z widocznymi warstwami. Bliżej środka zwoje ciasta przełożone są masą makową. W środku rogal wypełniony jest masą makową w odczuciu wilgotną. Smak i zapach charakterystyczne dla wyrobu pochodzą od zawartych w nim surowców – ciasta drożdżowego i masy makowej – słodki i zarazem lekko migdałowy.

Surowce stosowane do wyrobu rogali świętomarcińskich:

Surowce na ciasto: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier, drożdże, sól, aromaty (na przykład cytrynowy).

Surowce na nadzienie: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Pozostałe surowce (warstwa dekoracji): pomada, rozdrobnione orzechy.

Mąka powinna zawierać odpowiednią ilość elastycznego glutenu (powyżej 27%). Ułatwia to wałkowanie ciasta i pozwala uzyskać po przełożeniu i wałkowaniu z tłuszczem charakterystyczne uwarstwienie – “listkowanie”.

Składniki na ciasto drożdżowo – francuskie (12 dużych rogali):

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 30 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko – tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.* Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

  1. Kuchnia: Polska
  2. Czas: Całkowity czas przygotowania: do 12 godzin
  3. Ilość sztuk: 24
  4. Trudność: średnie
  5. Koszt: średni

W marketach można kupić rogale marcińskie w cenie od 2,98 (pod warunkiem kupna dwóch sztuk) za 145 gram w Tesco do 3,89 za 150 gram w Auchan.

Nie masz szans, aby przejść obojętnie obok tego, co było. To wszystko skupione na tobie odzwierciedla stan planety, na której przyszło nam wszystkim żyć. No właśnie. Żyć, ale po co? A może dlaczego? Jesteśmy akurat tutaj i teraz chociaż każdy z nas nie zna odpowiedzi na banalnie proste pytania o własną egzystencję.


≪ ♥ ◙ ♥ ≫

Niejaka Abbey.

💗 Dziewczyna ukryta wśród zasłon.

 

Wszystko dla Niej.


Wykryty przez tajemnicze istoty obiekt jest mniejszy od Ziemi i posiada masę mniej więcej trzech mas Marsa. Znajduje się ona kilkanaście tysięcy lat świetlnych od Słońca. Prawdopodobnie jest to samotna planeta. Do tej pory nikt na niej nie wylądował, ale jak donosi NASA Amerykanie szykują się do lotu na ten tajemniczy nowo odkryty obiekt kosmiczny.

Autorzy odkrycia zwracają uwagę, że rzadko są w stanie bezpośrednio obserwować światło od planet pozasłonecznych. Większość z nich została odkryta w wyniku obserwacji pośrednich – efektów wpływu planet na ich macierzyste gwiazdy. – Planety swobodne prawie w ogóle nie emitują światła i – z definicji – nie krążą wokół żadnej gwiazdy. Ich wykrycie za pomocą klasycznych metod jest więc praktycznie niemożliwe – zauważają astronomowie.

Jednak nawet w ciemnej przestrzeni jest coś, co zdaje się być widoczne. Nic nie może się ukryć w ogromnym kosmosie. Musimy zobaczyć wszystko, co tylko się da, aby być mądrzejsi. Tylko od kogo? No, właśnie trzeba się nad tym głębiej zastanowić.

„O wszystkich, którzy pisali czy też pisać będą o czymś z tej dziedziny i twierdzą, że dzięki temu, co usłyszeli ode mnie bądź od innych (…) obeznani są z tym, co stanowi przedmiot najpoważniejszych moich rozważań, tyle mam do powiedzenia, nie jest, zdaniem moim, możliwe, aby rozumieli się na tym choć trochę.

Nie ma też żadnej mojej rozprawy omawiającej te zagadnienia i z pewnością nigdy nie będzie.

Nie są to bowiem rzeczy dające się ująć w słowa, tak jak wiadomości z zakresu innych nauk, ale z długotrwałego obcowania z przedmiotem, na mocy zżycia się z nim, nagle jakby pod wpływem przebiegającej iskry, zapala się w duszy światło i płonie odtąd samo siebie podsycając.”

Platon List VII.

Panna Manna.

↢ ↢ ↢ ↢ ↢ ↢ ↢ ↢ ↢ ≗ ↣ ↣ ↣ ↣ ↣ ↣ ↣ ↣ ↣

Dla rozumu miał kult. „Ty masz rację, ja mam rację, on ma rację — wszyscy jesteśmy równie mądrzy, tylko jeden ma siłę i jest coś wart, a drugi jej nie ma i jest mniej wart. Wszystko jest płynne. Prawda nie ma określonych granic”.

Platon “Uczta – o Sokratesie”

Linia [łacina]

Dawna jednostka miary długości stosowana w różnych systemach, w Królestwie Polskim (1819–49) linia nowopolska = 1/288 łokcia nowopolskiego = 1/12 cala = 2 mm; w krajach anglosaskich 1 line = 0,1 inch (cala) = 2,54 mm. Tylko licho wie dlaczego wszystko piszemy w jednej linii.

Anglosasi, łączne określenie ludów germańskich, które V–VI w. zajęły większość ziem byłej rzymskiej Brytanii a także społeczeństwa wykształconego w wyniku tego podboju. Analiza DNA ujawniła, że Anglosasi byli bardzo podobni do współczesnych Duńczyków, na co wskazuje lokalizacja pierwszych osad Anglów i Sasów.

Skorpiony.

Skorpion X-1 (Sco X-1), najsilniejsze znane punktowe źródło promieniowania rentgenowskiego, położone w gwiazdozbiorze Skorpiona. Stanowi układ podwójny (jeden ze składników jest gwiazdą neutronową), odległy od Układu Słonecznego o ok. 1600 lat świetlnych.

Skorpiony, Scorpionida, Scorpiones, Scorpionidea, rząd pierwotnych, na ogół dużych pajęczaków występujących gł. w obszarach zwrotnikowych i podzwrotnikowych. Około 2 tysięcy gatunków. Ciało wydłużone, dłgości do 18 cm, o wyraźnej segmentacji.

● ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ↔ ●

KONIEC WPISU.


Wygadani przed czasem bez powrotu do przyszłości.

Podłamani Troską Czytamy.

Z Blogiem Kochani.
Niech was Blog prowadzi.

Ania

(Wizyt 22 razy, 3 wizyt dzisiaj, 789 wszystkich razem.)